Behang plakken

Behangen begin

Normaal behang met papieren ondergrond. Dit behang moet altijd in kunnen weken. Je hebt een plaktafel nodig om het behang in te kunnen smeren. Voor de voorbehandeling en het verwijderen van oud behang, kijk op: behang voorbehandeling.

Stap 1: Maak de plaksel klaar .Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De hoeveelheid water die toegevoegd moet worden is afhankelijk van het soort behang dat geplakt moet worden. De lijm moet absoluut klontvrij zijn. Laat de plaksel even rusten, maar roer de plaksel nog wel een keer door voordat je er mee aan het werk ga.
Stap 2: Schakel de stroomgroep uit van de ruimte waar je wilt gaan behangen. Verwijder alle stekkerdozen en schakelaars. Let op: Voor je behang gaat knippen controleer je eerst de productie, kleur of bad nummer. (op het etiket. Alle nummers moeten hetzelfde zijn.)
Stap 3: Knip eerst een stel banen op maat. De lengte van de baan moet worden: de hoogte van de kamer plus 5 cm. Let wel op het patroon en of het stortend geplakt moet worden. Let op: De eerste baan is de belangrijkste baan. Als de eerste baan niet absoluut recht zit zul je steeds verder verlopen (scheef ). Vooral bij gestreept behang is het goed te zien.
Stap 4: Zet op de muur een streepje met potloot (geen timmermans potloot). Dit streepje zet je ongeveer 50 cm uit de hoek. Vanaf dit streepje zet je met een schietlood of een waterpas een dunne loodrechte lijn naar beneden.
Stap 5: Leg alle banen netjes recht op de behangtafel en schuif deze tafel door naar achter zodat ze gelijk komen te liggen met de rand van de tafel die het verst van je verwijderd is. Trek de bovenste baan naar je toe zodat hij gelijk met de voorzijde van de tafel komt te liggen. Op deze mannier is de gehele behangtafel bedekt, en kunnen de banen ingesmeerd worden zonder de tafel vies te maken. Komt er toch lijm op de tafel, verwijder de lijm dan met schoon een spons en lauw water.
Stap 6: Smeer het eerste deel van de baan in en sla deze met de gelijmde kanten netjes dubbel. De baan kan nu iets verder over de tafel getrokken worden en het laatste deel kan ingesmeerd worden en dicht gevouwen. Vouw de baan nog eens dubbel en leg de baan aan de kant zodat hij de voorgeschreven tijdsduur kan in trekken. Let op: Te korte inweektijd veroorzaakt bobbels in het behang.
Stap 7: Afhankelijk van hoelang het behang moet inweken smeer je nog een of twee banen meer in. Begin altijd met ėėn. Zo kan je eerst kijken of alles goed gaat.
Stap 8: Na de inweek tijd vouw je de baan open aan de lange zijde. Pak het behang stevig vast, dus niet tussen duim en wijsvinger en aan de puntjes. Hierdoor zou het behang kunnen scheuren.
Stap 9: Plak de baan langs de loodlijn op de muur. Laat de baan aan de bovenzijde iets doorlopen over het plafond.
Stap 10: Strijk met een behangborstel de baan vanuit het midden naar de zijkant glad. Snij met een afbreek mes het overtollige behang aan de bovenzijde weg.
Stap 11: Trek nu het korte stuk onder los en strijk deze vanuit het midden naar de zijkant glad. Ook hier gaan we het overtollige behang wegsnijden met een afbreekmes. De volgende banen gaan in principe hetzelfde. Let hierbij wel op dat de banen goed tegen elkaar gelegd worden. Wanneer het een patroon is moet hier natuurlijk ook goed op gelet worden. In of uitwendige hoek behangen.

Inwendige hoek

Stap 1: Plak de behang baan ongeveer 3 cm door de hoek.
Stap 2: Druk met een behangspatel het behang voorzichtig in de hoek. Trek bij voorkeur de strook van 3 cm los wanneer je het behang met de spatel de hoek in druk. Zo is de kans op scheuren klein.
Stap 3: Vanuit de hoek meet je op de te behangen muur de maat uit die gelijk is aan de breedte van het behang, en zet hier een dun streepje.
Stap 4: Zet op dit streepje een loodlijn naar beneden.
Stap 5: Plak langs deze loodlijn de behang baan zoals hierboven beschreven is. De baan zal de laatste baan die door de hoek heen geplakt is overlappen.
Stap 6: Neem een scherp afbreek mes en snij met een rei of een lange lat door de twee lagen heen. Doe dit dubbel doorsnijden het liefst twee tot twee en een half cm uit de hoek. Wanner je de baan doorsnijd in de hoek is de kans groot dat door krimp de hoek open gaat staan.
Stap 7: Verwijde na het snijden eerst het bovenste laagje van het behang.
Stap 8: Trek nu heel voorzichtig het behang iets los. Nu kan het deel dat nog onder de baan zit verwijderd worden.
Stap 9: Vouw de twee kanten van het behang dicht en rol de naad goed aan met een nadenroller.

Uitwendige hoek.

Stap 1: Plak de behangbaan ongeveer 3 cm door de hoek.
Stap 2: Vouw het behang voorzichtig om de hoek. Doe dit bij voorkeur met de vlakke hand. Borstel met de behangborstel het behang verder glad.
Stap 3: Vanuit de uitwendige hoek meet je op de te behangen muur de maat uit die gelijk is aan de breedte van het behang, en zet hier een dun streepje.
Stap 4: Zet op dit streepje een loodlijn naar beneden.
Stap 5: Plak langs deze loodlijn de behang baan zoals hierboven beschreven is. De baan zal de laatste baan die door de hoek heen geplakt is overlappen.
Stap 6: Neem een scherp afbreekmes en snijd met een rei of een lange lat door de twee lagen heen. Doe dit dubbel doorsnijden het liefst twee tot twee en een half cm vanaf de uitwendige hoek. Wanneer je de baan doorsnijd in de hoek is de kans groot dat door krimp de hoek open gaat staan.
Stap 7: Verwijder na het snijden eerst het bovenste laagje van het behang.
Stap 8: Trek nu heel voorzichtig het behang iets los. Nu kan het deel dat nog onder de baan zit verwijderd worden.
Stap 9: Vouw de twee kanten van het behang dicht en rol de naad goed aan met een nadenroller.
Stap 10: Verwijder plakselvlekken direkt met een spons met lauw water. Bron: www.doehetzelven.nl Veel plezier met schilderen.