Behang voorwerk

Behangen algemeen

Behang is een populair, makkelijk en relatief goedkope manier om wanden opnieuw te bekleden. Als het behang er niet goed opzit, met bobbels, openstaande naden en dergelijke, ligt dat meestal aan de behanger en niet aan het behang! Dus zorg dat de gereedschappen voor elkaar zijn, de lijm in de juiste verhouding klaar gemaakt is en de gebruiksaanwijzing goed gelezen is. En kijk natuurlijk eerst op schildervinden.nl, om niet voor onaangename verassingen te komen staan, controleer altijd eerst de aanmaaknummers op de rol.

Er is altijd een discussie of het oude behang mag blijven zitten of er af moet. Ons advies: begin altijd op een schone muur. Behang laat zich vrij gemakkelijk verwijderen doormiddel van een stomer of behangafweek, met uitzondering van vinyl. Hier komt namelijk geen vocht doorheen. Vinylsoorten kun je het beste voorbewerken met een behangperforator. Dit apparaat maakt kleine gaatjes in het behang waardoor de stoom of het behangafweekmiddel de lijmlaag toch los kan weken.

Stap 1: Vul de stomer met lauw water. Stekker in het stopcontact en eventuele schakelaar aan zetten.
Stap 2: Afhankelijk van de hoeveelheid water en het wattage van het apparaat komt er stoom uit het stoomblad. Zet het stoomblad bovenaan tegen de muur en werk langzaam naar beneden. Boven, omdat er uit het stoomblad water lekt.
Stap 3: Met een plamuurmes steek je voorzichtig van boven naar beneden het behang eraf.
Stap 4: Wanneer de muur behangvrij is moet de muur vlakgeschuurd worden. Zo verwijder je de restanten behang en de eventuele onevenheden.
Stap 5: Eventuele gaatjes en oneffenheden moeten gerepareerd worden met een muurvuller.
Stap 6: Als de ondergrond sterk zuigend is moet de muur voorgelijmd worden. Hiervoor kun je een voorstrijkmiddel gebruiken. Als de ondergrond poederig is, gebruik dan een fixeermiddel.

Behangweek

Stap 1: Verdun de behangweek met water in de verhouding die op het flesje staat.
Stap 2: Doe dit mengsel in een plantenspuit en vernevel dit op het behang. Natuurlijk kan het ook met b.v. een spons. Laat dit geruime tijd(10 minuten) inweken en herhaal deze actie wanneer het nodig is.
Stap 3: Na een minuut of tien zal je zien dat het behang loskomt (bobbels). Met een plamuurmes steek je voorzichtig van boven naar beneden het behang eraf.
Stap 4: Wanneer de muur behangvrij is moet de muur gladgeschuurd worden. Zo verwijder je de restanten behang en de eventuele oneffenheden.
Stap 5: Eventuele gaatjes en onevenheden moeten gerepareerd worden met een muurvuller.
Stap 6: Als de ondergrond sterk zuigend is moet de muur voorgelijmd word. Hiervoor kun je een voorstrijkmiddel gebruiken. Als de ondergrond poederig is, gebruik dan een fixeermiddel.

Om te controleren of de muur in een goede behang staat is kan je het beste het volgende doen.
Stap 1: Maak behangplaksel aan zoals het op het behangpakje aangeven staat voor het behang dat geplakt moet gaan worden.
Stap 2: Neem een stuk behang, smeer dit in met behangplaksel en plak dit op de muur.
Stap 3: Plaats op dit stuk behang je vlakke handen en kijk hoelang je dit stuk behang kan bewegen. Is dit ongeveer drie minuten dan heb je een perfecte ondergrond om te behangen. Zit het behang te snel vast dan moet de muur eerst voorgestrekken worden. Dit wil goed met een verdunde behangplaksel. Is de hechting slecht, te herkennen aan het te lang kunnen bewegen van het behang, schuur de muur dan licht. Hierdoor zal de lijm beter in de ondergrond trekken.

Voordat je gaat behangen, verwijder je eerst de stopcontacten. Wel eerst de stroom er af halen.

Bron: www.doehetzelven.nl

Veel plezier met schilderen.