Meest gestelde vragen

Moet ik zelf gaan schilderen of dit overlaten aan een vakkundig schildersbedrijf?

Over één ding kunnen we duidelijk zijn: zelf doen is altijd goedkoper. Mits daarbij materialen van goede kwaliteit worden gebruikt en u beschikt over de nodige handigheid en vooral voldoende vrije tijd is een uitstekend resultaat te bereiken.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het zelf doen. Vaak wordt de tijd die nodig is voor het uitvoeren van de werkzaamheden verkeerd ingeschat. Uw huis is langere tijd in minder bewoonbare staat en veel medebewoners hebben daar al snel genoeg van. Ook is niet iedereen in staat te bepalen wat er moet gebeuren en welke materialen daarvoor nodig zijn.

Bij schilderwerk moeten plamuur, grondverf en lak op elkaar afgestemd zijn voor een optimaal resultaat. Veel zelfdoeners besteden onvoldoende aandacht aan de ondergrond, waardoor de nieuwe bovenlaag eerder zal onthechten. Uw huis is dan binnen korte tijd weer aan een nieuwe onderhoudsbeurt toe.

Kortom, zelf doen is goedkoper, maar als u het "er tussendoor" moet doen, u er niet veel zin in heeft of niet zo handig bent, is goedkoop al snel duurkoop.

Klik hier om direct een schildersofferte aan te vragen.

Wanneer kan er buiten geschilderd worden?

Buiten schilderen is af te raden bij temperaturen onder de 5 °C (voor watergedragen verf 10 °C) en/of als het buiten erg vochtig is (een luchtvochtigheid van meer dan 85 %).

Volg hier 3 eenvoudige stappen en kom in contact met meerdere schildersbedrijven.

Welke kleuren zijn het beste voor schilderwerk buiten?

Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen daardoor minder warmte op. Donkere kleuren absorberen meer zonlicht en worden dus warmer, waardoor de kans op barsten en bladderen van de verf groter wordt. Veel gebruikte kleuren voor buiten zijn RAL 9001 (creme), RAL 9010 (bijna wit) en RAL 6012 (donker groen).

Klik hier voor een schildersbedrijf bij u in de buurt.

Kan de kunststof toplaag van bijvoorbeeld een keukenkastje geschilderd worden?

Ja dat is mogelijk. Voor een goede hechting moet het oppervlak volledig vetvrij zijn. Dan wordt een speciale kunststofprimer aangebracht. Tot slot wordt er afgelakt in een aantal dunne lagen. Houdt er rekening mee dat een verflaag minder hard is dan kunststof. Er ontstaan in het gebruik en bij het schoonmaken, vooral in de eerste weken, gemakkelijk krassen. Voor kunststof planken en aanrechtbladen, waar u vaak wat op zet, kunt u daarom beter een andere oplossing zoeken.

Klik hier om er achter te komen wat een huis schilderen voor u kost.

Hoe kunnen wij het beste onze woning ventileren?

Zorg ervoor dat er bij het ventileren continu in alle verblijfsruimten aanvoer is van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. De aanvoer van verse lucht kan plaatsvinden door ventilatieroosters, inblaasventielen en/of door de ruimte onder de binnendeuren. De afvoer van vervuilde lucht wordt in de meeste moderne woningen met een mechanisch ventilatiesysteem geregeld door afzuigventielen in de badkamer, keuken en het toilet. In wat oudere woningen is het ook van belang af en toe de ramen open te zetten. Dit is ook goed voor de ventilatie en zorgt er gelijk voor dat de ramen niet vast komen te zitten (bijvoorbeeld schuiframen).

Klik hier om direct een schildersofferte aan te vragen.

Kan een gekalkte muur of plafond overgeschilderd worden?

Witkalk is door zijn poederende uiterlijk niet overschilderbaar met latex. Anders is bladdervorming het gevolg. De bestaande laag moet zoveel mogelijk verwijderd worden bijvoorbeeld door grof schuren of afwassen. Dan wordt een laag voorstrijkmiddel of fixeermiddel aangebracht om restanten witkalk vast te zetten. Vervolgens wordt het plafond afgewerkt met een latex of terpentine verdunbare muurverf in de gewenste kleur.

Volg hier 3 eenvoudige stappen en kom in contact met meerdere schildersbedrijven.

Kan een terpentine verdunbare verf met een water verdunbare verf overgeschilderd worden?

Zowel een acrylverf als ook een high solid verf mag, na een goede voorbehandeling op deze ondergrond worden aangebracht.

Klik hier voor een schildersbedrijf bij u in de buurt.

Kan een water verdunbare verf met een terpentine verdunbare verf overgeschilderd worden?

Nee, acryl verf (water verdunbaar) moet eerst geheel worden verwijderd ("dood" schuren). Ook kan een voor acrylverf bedoelde "verf verwijderaar" worden gebruikt. Daarna moet een speciale primer worden aangebracht, die eventuele restanten acrylverf aan de ondergrond bindt en een goede hechtlaag biedt voor de alkyd (terpentine verdunbaar) toplaag.

Klik hier om er achter te komen wat een huis schilderen voor u kost.

Wat is structuurverf?

Structuurverf is een latex muurverf waarin kwartskorrels zijn verwerkt. De dikte van deze korrels bepaalt dus de structuur. Dit soort verf kan worden gebruikt om kleine oneffenheden in muren te verbergen. Het nadeel is dat als u later besluit iets anders op de muur aan te brengen, de structuurverf eerst moet worden verwijderd.

Klik hier om direct een schildersofferte aan te vragen.

Waarom vergeelt schilderwerk?

Terpentine verdunbare verf verkleurt vooral in afgesloten ruimtes. Het daglicht zorgt er voor dat de verf minder verkleurt. Vergeling van verf kunt u voorkomen door gebruik te maken van water verdunbare verf. Voor radiatoren kunt u dan bijv. speciale radiatorlak gebruiken.

Volg hier 3 eenvoudige stappen en kom in contact met meerdere schildersbedrijven.

Kunnen muurtegels geschilderd worden?

De tegels moeten goed gereinigd worden met een ontvetter, daarna moet er zo goed mogelijk geschuurd worden. Na opnieuw ontvetten en stofvrij maken wordt er een speciale primer aangebracht, waarna kan worden afgewerkt met twee lagen lak in de gewenste kleur.

Klik hier voor een schildersbedrijf bij u in de buurt.

Kan een transparante beits of laklaag dekkend afgewerkt worden?

Indien de transparante laag nog in perfecte staat is, kan dit zeker. Anders is het beter om eerst de transparante laag te laten verwijderen om spanningsverschillen en hechtingsproblemen te voorkomen. Het hout moet vervolgens ontvet, geschuurd, stofvrij gemaakt en gegrond worden. Vervolgens kan het hout afgewerkt worden met lakverf in kleur naar keuze.

Klik hier om er achter te komen wat een huis schilderen voor u kost.

Kan vinylbehang geschilderd worden?

Vinylbehang is een behangsoort met een zachte gestructureerde toplaag die weekmakers bevat. Deze weekmakers zorgen ervoor dat het behang flexibel blijft. Het is aan te raden om op een klein oppervlak een test uit te zetten en ongeveer drie weken te wachten. Door de weekmakers ontstaat drogingsvertraging en daardoor kan de verflaag op termijn gaan plakken.

Klik hier om direct een schildersofferte aan te vragen.

Ik ken iemand die "zwart" mijn huis wil schilderen, veel goedkoper toch?

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) legt dit jaar meer nadruk op controles bij particulieren wat betreft illegale bouw en schilderswerkzaamheden. Sinds 1 januari 2005 kan de arbeidsinspectie ook autonoom boetes opleggen, die kunnen oplopen tot 8000 euro per illegale werknemer, te betalen door de opdrachtgever. Meer informatie vindt u op de website van de Arbeidsinspectie SZW. Ook kunt u vragen stellen bij de uitvoering. Is de persoon voldoende deskundig, of is het een handige "klusser"? Wat gebeurt er als u niet tevreden bent met het eindresultaat? In diverse consumentenprogramma's ziet u regelmatig voorbeelden van slechte plaatsing of afwerking, niet nagekomen afspraken of zelfs mensen die betaald hebben voor zaken die niet zijn geleverd of uitgevoerd. En als er dan niets of weinig op papier staat. Volg hier 3 eenvoudige stappen en kom in contact met meerdere schildersbedrijven.