Soorten lakken

Het verschil tussen lak en beits

Beits dringt dieper in het hout, terwijl lakken meer op het hout blijven liggen. Beits is vochtregulerend(vocht wat in het hout zit kan door de beitslaag naar buiten), lakken zijn afsluitend.

Waterbasis of terpentinebasis?
In het algemeen worden terpentine verdunbare soorten buiten gebruikt en waterverdunbare binnen. Produkten hebben hun eigen voor-en nadelen: Waterbasis lak en beits is: snel droog, goed hechtend, niet stinkend en niet vergelend. Allemaal voordelen voor binnengebruik. Terpentineverdunbare lakken en beitsen zijn goed impregnerend, duurzaam en hebben een hogere glansgraad, juist weer voordelen voor buiten. Wat is polyurethaan? Polyurethaan is een (soort plastic) bestanddeeltje dat aan veel (water)basis lakken wordt toegevoegd. Dit verhoogd de kras en slijtvastheid. Extra buitenduurzaamheid geeft dit niet.

Wat voor binnen wat voor buiten: In het algemeen zijn alle buitenlakken en buitenbeitsen ook binnen te gebruiken.(niet door professionele schilders. Zie arbo. En in het algemeen zijn binnenbeitsen -en lakken nooit buiten te gebruiken.

Speciale toepassingen
Parket: Voor parket zijn waterverdunbare lakken, terpentineverdunbare lakken, en vochtuithardende lakken verkrijgbaar.

Terpentine verdunbare parketlak
Kan worden gebruikt op iedere parketvloer die eerder behandeld is met terpentineverdunbare parketlak, uiteraard na voldoende schuren en ontvetten. Deze lakken zijn goed slijt en krasvast, maar hebben de neiging om de houtkleur te veranderen (vergelen).

Waterbasis parketlak
Kan worden gebruikt op iedere parketvloer die eerder behandeld is met waterbasis of terpentine verdunbare lakken. Dit product Droogt snel, stinkt niet en laat de houtkleur intact. Vochtuithardende lakken: Werden alleen door professionele verwerkers gebuikt, maar dit is nu verboden. Kan na voldoende schuren probleemloos overgelakt worden met waterbasislak.

Vloerlak
Speciale lak voor zacht houten vloeren. De hiervoor toegepaste houtsoorten(grenen, vuren) zijn zo zacht dat een parketlak harder zou zijn, waardoor de lak kapot getrapt wordt. Vloerlakken trekken dieper in het hout en zijn flexibeler.

Kurklak
Kurk is nog zachter dan hout en heeft dus een nog flexibeler lak nodig. Meubels en binnen onderhoudswerk: Hiervoor zijn alle huis tuin en keuken merken geschikt. In het algemeen gaan lakken langer mee dan beitsen. Soms is het onderscheid tussen lak en beits vervaagd. Kleurlakken(rambo bijvoorbeeld) zijn eigenlijk beitsen.

Vloerbeitsen
Dit zijn soms lakken. Een stelregel: Waterbasislakken kunnen probleemloos over terpentineverdunbare lakken heengezet worden(mits de laag uitgehard is!) terpentineverdunbaar kan niet over waterbasis heen. Te verwachten is dat alle terpentineverdunbare producten voor binnen verboden worden. Veel lakken voor binnen zijn versterkt met polyurethaan, dit verhoogd de kras en slijtvastheid.

Bron: www.doehetzelven.nl

Veel plezier met schilderen.